Op vrijdagavond 31 maart 2023 organiseren we een avond over moord- en doodslag in onze contreien.
We behandelen dan een aantal moorden uit de afgelopen eeuwen.
De werkelijkheid van vroeger was heel wat ruwer dan we nu gewend zijn. Ook in onze grensregio. De bewijzen hiervan vind je in rechtbankarchieven, krantenartikelen en zelfs bij opgravingen. Ook gemeentearchieven bieden een kijkje achter de schermen. Wie in die archieven deze moorden bestudeert, komt nogal wat opzienbarende zaken tegen.
Om u hier een beeld van te schetsen organiseren we in samenwerking met Erfgoed Tungelroy, Stichting de Aldenborgh en cineast Peter Crins een moordavond. Tijdens deze spannende avond zullen een aantal moorden uit onze omgeving de revue passeren zoals de Valentijnsmoord nabij de Boshoverschans, het Limburgsche mes in Tungelroy, de peis, die gesloten werd na de doodslag in Neeritter en de Keijesmoord tijdens Maria ten Hemelopneming in Stramproy.
Thieu Wieërs, Harrie Seevens, Peter Korten en Paul Lammeretz zullen op basis van hun eigen onderzoek vertellen over enkele dramatische gebeurtenissen.
Cineast Peter Crins heeft een compilatie gemaakt van filmbeelden van Tjeu Jonckers (1905-2011) uit Nederweert waarin moord- en doodslag de hoofdrol speelt. Ook komt Sjeng Neijnens (1906-2007) uit Tungelroy/Swartbroek aan het woord die er niks om gaf om: “Er eine kepot te maake”.
Moordzaken – moordvertellingen in deze contreien
Datum: 31 maart
Tijd: 19.30 uur
Moordlocatie: Café De Hoêskmr – St. Barbaraplein 2 in Tungelroy
Entree: gratis
Let op: U hoeft u niet van tevoren aan te melden
Voorproefje
Als voorproefje, het verhaal van ons prominent en actief lid van de Maaspoort, wijlen Bert Lempens (1948-2021), die deze maand twee jaar geleden is overleden. Het verhaal werd door Bert voorgedragen tijdens de jubileumavond van de Aldenborgh in 2019.
“Doodslag in Weert”
In een advertentie in Het Kanton Weert van 13 april 1918 maakt H.M. Meijers bekend dat hij zich als Koperslager heeft gevestigd in de vroegere smederij van L. Reemers aan de Beekstraat. Met ingang van 1 augustus 1919 verhuist hij met zijn handel naar de Maaspoort 224. Op 12 december van dat jaar adverteert hij onder de naam M. Meijers-Corbeij. Hij is inmiddels getrouwd met Gabrielle Corbeij.
Het Kanton Weert schrijft 22 april 1927: “Doodslag in Weert”. “Dinsdagavond, omstreeks 10 uur, ontstond in het café van J. aan de Maaspoort te Weert een woordenwisseling tussen H.M. Meijers en H.H.J.. Ze hadden de vorige week reeds een kleinen twist gehad. J. zag nu de kans schoon en sloeg Meijers met een stoel op z’n hoofd.
Meijers had nog de kracht om naar de Marechausseekazerne te lopen om het gebeurde aan te geven. Daarna zakte hij ineen. De ijlings ontboden geneesheer constateerde een bloeduitstorting in de hersenen ten gevolge waarvan het slachtoffer geheel verlamd was. In den zelfden nacht is hij in het ziekenhuis overleden. Meijers die als een oppasend huisvader bekend stond, laat vrouw en 4 kinderen achter. J. werd onmiddellijk gearresteerd en donderdagmorgen naar de gevangenis in Roermond overgebracht.”
Het is natuurlijk moeilijk om zo laat achteraf nog enig inzicht te krijgen over wat er nu precies aan de hand is geweest. Laten we het houden op wat we nu zouden zeggen: “Ein stôm streek”. J. werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw en kinderen verlieten voor een aantal jaren Weert. Op een zeker moment vestigde de vrouw van J. zich aan de Wilhelminastraat en begint er een drukbeklant café. J. leidt er een teruggetrokken leven. Bij intimi werd dit café In den Goeden Moordenaar genoemd.
De weduwe Mejuffrouw Gabrielle Meijers-Corbey ontvangt op 9 mei 1927 een coulante schaderegeling van 3000,- gulden na het haar echtgenoot den H.M. Meijers op 19 april 1927 overkomen ongeval met dodelijke afloop. Met dank aan de Nieuwe Havbank te Schiedam. In december van dat jaar wenst de Wed. G. Meijers-Corbeij, koperslagerij – ijzerwaren – Huishoudelijke artikelen, Zalig Nieuwjaar aan begunstigers, vrienden en bekenden in Weert en omstreken.