Voor de plaatsnaam Peer zijn er verschillende verklaringen: ‘Pedero’ (725), het Latijnse ‘Pirgus’ (1135) en ‘Pyra’ (1178) of het oud-Franse pierge: ‘verharde weg’. Andere bronnen geven aan dat de naam afkomstig zou zijn van ‘Perre’ of ‘Parre’, wat ‘omheinde plaats’ betekent.
De fusiegemeente telt naast Peer zelf nog drie deelgemeenten: GroteBrogel (sinds 1977), Kleine-Brogel (sinds 1971) en Wijchmaal (sinds 1977). Erpekom is een landelijk kerkdorp van Grote-Brogel. Deelgemeente Peer telt zelf nog twee kerkdorpen : Linde en Wauberg en een gehucht: Maarlo. Het bevolkingsaantal bedraagt ongeveer 17.000 inwoners.
In 1367 verhief de leenheerlijke grondheer Everaert Van der Marck Peer tot Stad. Peer kreeg stadswallen en poorten, die in het begin van de 19de eeuw gesloopt werden. Vanaf de 15de eeuw wordt Peer als één van de Loonse steden vermeld. In 1623 promoveerde Peer, onder Karel van Gavere, tot graafschap. In 1654 bezetten Lotharingers Peer. Ze plunderden en staken huizen en kerk in brand. De sacristie en het koor brandden af en slechts veertig huizen en de toren (‘De Reus der Kempen’) bleven gespaard. In 1865 teisterden zwarte pokken en tyfus het stadje.
Vandaag bloeit Peer zowel toeristisch, cultureel als economisch. Peer is bekend als Bruegelstad (de geboorteplaats van Pieter Bruegel de Oude is quasi zeker Grote-Brogel), muziekstad (o.a. jaarlijks festival ‘Blues Peer’) en fietsstad (onlangs bekroond). Dit jaar hebben de 25-jaarlijkse Mariale Feesten plaats. De stad Peer huisvest ook de NATO-vliegbasis Kleine-Brogel en heeft ook het Peterschap van KB-AIR aanvaard.
Bezienswaardigheden BICC-Cultuurcentrum “’t Poorthuis”, het perron (vrijheidszuil), de SintTrudokerk, de toren met museum en beiaard, het Oud Stadhuis, Hotel “De Boskar”, De Scherpesteen, het driehoekig Frankisch Marktplein, de kiosk, de stadspomp met gulden peer, het Huis ‘Den Engel’ (Vroeger de woonst van Drossaard Van de Cruys, thans jeugdcentrum “De Bak”), het Bruegelhuis en Bruegelmuseum: uniek in de wereld met zijn kleurechte kopies van alle werken van Pieter Bruegel de Oude (op ware grootte), de Bruegelmonumenten, het monument voor Armand Preudhomme, Zaal Koninklijke Harmonie, het Sint-Lambertuscollege en Agnetencollege, het Agnetenklooster (in heropbouw met als bestemming het nieuwe Dienstencentrum ‘De Schommel’), de grafheuvels (Molhem) en de Deusterkapel.
Praktische info: PEER, DINSDAG 2 AUGUSTUS 2022 Gluren bij de Buren … in Peer Aanvang: 19.00 u. in de Sint-Trudokerk, Kerkstraat in Peer Parkeersuggestie: Preudhommeplein (tot 19 u. parkeerschijf verplicht in alle straten binnen de Vesten) en achter BICCCultuurcentrum “’t Poorthuis”, Bomerstraat (vrij parkeren).