Op 4 december verscheen een herdruk van Weert ‘Parel van de heide’ …in de 19e eeuw. Hét boek over de (ruime) negentiende eeuw van Weert (en omgeving) was na eerste verschijning in maart 2019 in een oogwenk uitverkocht. Aangemoedigd door de aanhoudend grote vraag naar dit succesvolle boek heeft Stichting Cultuurhistorische Publicaties voor de regio Weert, onder de vlag van stichting De Aldenborgh, besloten tot een tweede druk van dit voor een breed publiek toegankelijke, populair-historische uitgave.
Schrijver en samensteller is de Weerter publicist en amateurhistoricus Frits Nies, met behulp in research van enkele leden en voorzitter Peter Korten van De Aldenborgh/LGOG Weert en het Gemeentearchief Weert. Het betreft een gebonden uitgave op staand formaat 21×30 cm, in harde kaft, 256 pagina’s verdeeld over acht hoofdstukken, rijk aan veelal nog niet eerder gepubliceerde beelden in full colour en zwart-wit, en aangevuld met een handig namenregister.
Wakker gekust
Leidend thema van Parel van de heide is hoe Weert in de negentiende eeuw werd wakker gekust door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart en de IJzeren Rijn. Er ontstond een bedrijvige ‘stichtstad’ met o.a. revolutionairen, migranten, kloosterlingen, burgers en buitenlui, internaten, Mariadevotie, sociëteiten, armbestuur, ziekenbussen, brouwers, tinnegieters, zilversmeden, molenaars, bakkers, muzikanten, schutters, kunstenaars, ontginners, boeren, regenten, carnavalisten, kermisgasten, zoeaven en missionarissen…
Weert ‘Parel van de heide’ …in de 19e eeuw is te koop in de regionale boekhandel.