Bevrijding is een groot goed, maar zeker niet vanzelfsprekend. Tachtig jaar geleden is Weert bevrijd. Op 10 en 11 mei brengen beeld, muziek, toneel en persoonlijke verhalen het oorlogsverleden tot leven. Een re-enactment groep in militaire uniformen neemt het publiek mee terug in de tijd, in de vorm van levende geschiedenis. Oorlogsgetuigen delen hun indrukwekkende verhalen in unieke en nog nooit eerder vertoonde beelden van cineast Peter Crins.
Tijdens de lezing “Zwijgende vaders”, gegeven door Tim Overdiek op 10 maart 2025, werd het project “Wieërter oorlogslaeve belaeve” gelanceerd. Dit gebeurde door het overhandigen van het eerste kaartje voor het concert aan mevrouw Lies Coppen-Bergmans, die met een foto met de bevrijders op het affiche staat.
Het project “Wieërter oorlogslaeve belaeve” is een samenwerkingsverband van de beide mannenkoren Eendracht Swartbroek en het Weerter Mannenkoor, de Geschied- en Oudheidkundige Kring De Aldenborgh en Harmonie van het Heilig Hart Altweerterheide. Hoogtepunt zijn de concerten met re-enactment in het Franciscushuis aan de Biest in Weert op zaterdagavond 10 mei om 19.30 uur en zondagmiddag om 11 mei om 14.00 uur. Uiteraard ook weer met nooit vertoond filmmateriaal van Peter Crins.
Hieronder enkele getuigen van de oorlog in Weert, die cineast Peter Crins in het verleden voor zijn camera kreeg en die tijdens de concerten de rode draad van het programma vormen.
Kaartjes voor het project Wieërter oorlogslaeve belaeve op 10 en 11 mei 2025 zijn verkrijgbaar via het Munttheater. Klik hier voor een promofilmpje.