Het archeologisch onderzoek op de voorhof van het voormalige kasteel De Nijenborgh aan de Biest is begonnen. Een team van wetenschappers is aan de slag gegaan om de verborgen geschiedenis van deze plek naar de oppervlakte te halen. De stadsgidsen en de “kwartiermaekers en wercklieden” zijn door de archeologen daarover geïnformeerd.
Bij de basisscholen bestaat veel belangstelling voor dit unieke project. Sinds 5 juli mogen de eerste leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs mee gaan ‘graven’ . Een éénmalige kans om met het cultuureducatie-project ‘Graven naar de graven’ leerlingen te betrekken bij dit bijzondere onderdeel van de cultuurhistorie van Weert. Ruim 1000 leerlingen zijn op dit moment druk bezig zich daarop voor te bereiden. De start van dit erfgoedproject vindt namelijk plaats op school. De leerlingen ontvangen een werkmap en maken vervolgens een “graafplan” dat ze uiteindelijk presenteren aan ‘hulp-archeologen’ bij hun bezoek aan de opgravingen.
Na de zomervakantie gaat het project verder. De leerlingen krijgen dan informatie over de opbrengst van de opgravingen en wat er gebeurt met de vondsten die zijn opgegraven. Ze denken na over de waarde van bewaren; de vraag is: wat is in onze tijd de moeite waard om van het verleden te bewaren?
Het schoolproject is in het leven geroepen door een samenwerkingsverband van de culturele organisaties RICK, Munttheater en Museum W onder de vlag van Ku+Cu, in nauwe samenwerking met de scholen, projectleider en archeoloog Fokko Kortlang en de Erfgoedgemeenschap Weert (Aldenborgh, stadsgidsen Weert en streekarcheologie Peel Maas en Kempen).
Ook u kunt de archeologische opgravingen bezichtigen. U kunt vanuit een container een kijkje nemen op het opgravingenterrein. Loop eens langs op de Biest.
De stadsgidsen van Weert organiseren komende weken gedurende drie middagen per week rondleidingen naar de archeologische opgravingen. Voor meer informatie en aanmeldingen verwijzen wij u naar de site www.stadsgidsenweert.nl .