Na onze succesvolle excursie van augustus vorig jaar naar Breda nodigen de Kring Weert van het Koninklijk L.G.O.G., de Aldenborgh en de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn’’ u met veel genoegen uit voor een nieuwe excursie. Deze vindt plaats op zaterdag 17 mei a.s. Onze reisbestemming is Mechelen in de provincie Antwerpen.
We verblijven de hele dag in Mechelen. In de ochtend zullen we, na te hebben genoten van koffie/thee en gebak, onder leiding van deskundige gidsen een historische stadswandeling maken. In de namiddag brengen wij, wederom onder leiding van gidsen, een bezoek aan de 13e-eeuwse Sint-Romboutskathedraal, het icoon van de stad Mechelen. Na afloop heeft u de gelegenheid om onder het genot van een Gouden Carolus of een Maneblusser nog een uurtje te genieten van deze mooie stad.
De stad Mechelen
Mechelen is een stad aan de Dijle, centraal gelegen tussen Antwerpen en Brussel. Mechelen telde per 1 januari 2024 89.313 inwoners. Het is daarmee de zesde stad van Vlaanderen. Mechelen is de hoofdplaats van het arrondissement Mechelen. De stad is sinds 1559 de zetel van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en van de kerkprovincie België.

Grote Markt met Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
Mechelen was al in de 14e eeuw een bloeiende handelsstad. Uit die periode dateert het Schepenhuis, een van de oudste stenen huizen van Vlaanderen. Mechelen lag tussen het hertogdom Brabant, het Prinsbisdom Luik en het graafschap Vlaanderen. Die machtige buren lieten dan ook hun oog vallen op deze welvarende stad. Maar Mechelen slaagde erin haar zelfstandige positie te handhaven. Tot de inval van de Fransen in 1795 was Mechelen een heerlijkheid.

Stadhuis, Belfort en Lakenhal in Mechelen.
Onder het bewind van Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, werd in het Edict van Thionville van I8 december 1473 bepaald dat de Rekenkamer en het Opperste Gerechtshof (de Grote Raad van Mechelen) in Mechelen zouden worden gehuisvest. De Grote Raad werd op 3 januari 1474 in het Schepenhuis te Mechelen geïnstalleerd. Door de aanwezigheid van deze instellingen werd Mechelen beschouwd als de juridische hoofdstad van de Nederlanden. Margaretha van Oostenrijk, de landvoogdes van de Habsburgers, vestigde zich in 1507 in het Hof van Savoye in Mechelen. Haar hof werd een centrum van politiek, kunst en cultuur. In deze periode heeft zij in Mechelen een uitgebreide kunstcollectie opgebouwd. Ook zijn er prachtige gebouwen gesticht. Mechelen heeft nu op één stad na het grootste aantal beschermde gebouwen in Vlaanderen, waaronder vier UNESCO-monumenten.

Het Hof van Busleyden in Mechelen.
In augustus 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd Mechelen zwaar gebombardeerd door de Duitsers. Veel historische gebouwen werden daarbij geheel of gedeeltelijk verwoest. De verwoeste huizen aan de IJzerenleen werden na 1918 in historisch stijl herbouwd.

IJzerenleen in Mechelen.
In de Tweede Wereldoorlog was de Dossinkazerne in Mechelen de verzamelplaats waar slachtoffers van het Duitse Naziregime, joden en zigeuners, naar toe werden gebracht en vandaar per trein op transport werden gesteld naar vernietigingskampen van de Nazi`s. In 1944 werd Mechelen bestookt door de Engelsen. Daarbij vielen veel slachtoffers, waaronder 300 doden.
Historische monumenten en pleinen
Mechelen heeft belangrijke historische monumenten en pleinen.
Te noemen zijn onder andere:
- Grote Markt, met veel mooie gebouwen vanaf de 16e eeuw
- Sint-Romboutskathedraal
- Stadhuis van Mechelen met zijn flamboyant-gotische gevel
- Lakenhal met Belfort
- Hof van Savoye, de vroegere residentie van Margaretha van Oostenrijk
- Hof van Busleyden, een renaissancepaleis
- Schepenhuis
- Groot Begijnhof
Sint-Romboutskathedraal

Interieur Sint-Romboutskathedraal met zicht op hoogaltaar in Mechelen.
Een bezoek aan Mechelen is pas compleet met een bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal. De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Met de bouw van de kathedraal werd in de 13e eeuw begonnen. De kathedraal is al eeuwen de blikvanger van Mechelen. Hij is 97 meter hoog en heeft twee beiaarden.
In de loop der eeuwen zijn de kathedraal en het interieur herhaalde malen beschadigd. In augustus 1914 werd de kathedraal zwaar getroffen door Duitse bombardementen. Op 29 augustus 1972 ontstond er tijdens onderhoudswerkzaamheden brand aan het dak. Gelukkig is alles vakkundig hersteld.
Ook het interieur van de kathedraal is prachtig. U kunt er schilderijen van bekende schilders bewonderen, waaronder “Christus aan het kruis” van Antoon van Dyck, een leerling van Peter Paul Rubens. Antoon van Dyck is later hofschilder van de Engelse koning geworden.
Het hoogaltaar is in 1665 uitgevoerd door de bekende beeldhouwer Lucas Faydherbe. In de kerk bevindt zich een aantal grafmonumenten van aartsbisschoppen. In de kooromgang hangen 33 wapenborden van het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies in 1491.
Overzicht van het programma zaterdag 17 mei 2025
07.45 uur: | Vertrek vanuit Thorn, parkeerplaats sportpark Ter Koel, Ittervoorterweg 51 |
08.15 uur: | Vertrek vanuit Weert, Sint Jozefskerkplein, Sint Jozefskerkplein 3, Keent |
10.10 uur: | Aankomst in Mechelen, Veemarkt; vanaf daar lopen we (6-8 minuten) naar hotel Elisabeth |
11.00 uur: | Historische wandeling met gidsen, te beginnen bij hotel Elisabeth |
13.00 uur: | Einde wandeling; gelegenheid tot lunchen |
14.30 uur: | Rondleiding Sint-Romboutskathedraal |
15.30 uur: | Einde rondleiding; gelegenheid tot het nuttigen van drankje/hapje in centrum |
16.30 uur: | Vertrek vanaf Veemarkt naar Weert en Thorn |
18.15 uur: | Verwachte aankomst Weert |
18.45 uur: | Verwachte aankomst Thorn |
*Genoemde tijden zijn bij benadering.
Deelnamekosten
Hieronder vindt u een overzicht van de deelnamekosten voor de excursie naar Mechelen.
Wie | Welk bedrag |
Deelnemers die lid zijn van het LGOG, vriend van de Aldenborgh of lid van de GHK “Het Land van Thorn” |
€ 52,50 |
Niet-leden | € 57,50 |
*In de deelnemersbijdrage zijn begrepen: de kosten van de bus, koffie/thee met gebak, begeleide stadswandeling Mechelen, rondleiding Sint-Romboutskathedraal en fooi voor de chauffeur.
Aanmelding
De aanmelding voor deelname aan de excursie dient te geschieden door overschrijving van het deelnamebedrag op bankrekening IBAN NL31 RABO 0176 968 3 34 ten name van stichting De Aldenborgh.
Uw betaling geldt als aanmelding. U dient bij de omschrijving duidelijk te vermelden:
1) Na(a)m(en) van de deelnemer(s)
2) Mechelen
3) Uw opstapplaats
Er zijn voor deze excursie 50 plaatsen beschikbaar. Bij overboeking hanteren we de volgorde van aanmelding. Gezien de te verwachten belangstelling is aanmelding per omgaande aan te bevelen. Doe het dus liever vandaag dan morgen, maar in elk geval vóór 1 mei a.s.
Indien u na aanmelding/betaling om de een of andere reden alsnog moet afzien van deelname en indien de organisatie geen deelnemers op de wachtlijst heeft staan, dient u zelf voor vervanging te zorgen.
Let op: teruggave van de deelnemersbijdrage is niet van toepassing.
Deze excursie is namens het L.G.O.G, Kring Weert, de Aldenborgh en de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn” georganiseerd door Wil Filott en Hub aan den Boom. Zij zijn respectievelijk bereikbaar onder telefoonnummer 06-83138322 en 06-18845998.
N.B. De opstapplaats in Weert is dus niet bij Kupers, maar op het Sint Jozefskerkplein bij de kerk van Keent. Daar is voldoende gratis parkeergelegenheid.
Wij wensen u voor 17 mei a.s. een heel leerzame en aangename excursie toe.
Namens het bestuur van de Kring Weert van het LGOG.
Peter Korten Paul Lammeretz